како да препознаете вистинско ладно цедено маслиново масло

Мирис

Ладно цедено extra virgin маслиново масло треба да има свеж, овошен мирис, кој потсетува на маслинки, трева, билки, овошје и сл. Ако маслото нема мирис или пак има кисели ноти и мириса на нешто непријатно, тогаш станува збор за масло кое не е свежо и има лош квалитет.

Боја

Бојата на ладно цеденото extra virgin маслиново масло може да варира од жолто-зеленикава до златна, во зависност од сортата на маслинките, времето на берба и процесот на производство.

Бојата на ладно цеденото extra virgin маслиново масло е важна за препознавање на свежината на маслото.

Вкус

Овошниот вкус е најважниот критериум за квалитетно ладно цедено extra virgin маслиново масло. Вкусот треба да е пријатен со билни, тревни, овошни ноти.Умерена, а не силна горчина и пикантност (луто чувство и пецкање во грлото) се исто така пожелни и укажуваат на висока содржина на антиоксиданти и полифеноли, кои се многу важни и корисни за нашето здравје. Ако маслото нема вкус или почуствувате кисел или метален вкус, ова може да биде знак дека маслото не е extra virgin туку масло со лош квалитет и оксидирано.

Да се потсетиме – ладно цедено extra virgin маслиново масло колку е помладо толку е подобро!

Сите овие карактеристики ги поседува нашето extra virgin маслиново масло.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *